Spletna trgovina ali spletna stran?

ask-questionPodjetja se mnogokrat srečujejo pred dilemo ali se lotiti izdelave spletne strani ali naj bo prednostna izdelava spletne trgovine. Spletna stran in spletna trgovina sta ponavadi na različnih platformah in vsaka ima svoje prednost in slabosti. 

Spletna stran je prijaznejša za optimizacijo, lažje komunicirate s strankami, omogoča preglednejše razporejanje vsebin in glavna prednost je seveda tudi količina besedil. Če je spletna stran dobro optimizirana, besedila pa vsebujejo ključne besede, ki so za vas pomembne, skoraj v večini primerov bolje rangira od podobne spletne trgovine. Seveda je tukaj lahko še veliko detajlov v katere se bomo poglobili drugič.

Naša primerjava bazira še na predpostavki, da imate omejena finančna sredstva na ravni nekje med 500 in 1000 eur. Če imate na voljo oziroma ste pripravljeni (kar seveda ima smisel) vložiti več denarja, imate lahko vse: optimizirano spletno stran v kombinaciji s spletno trgovino, ki bazira na platformi programirani posebej za vas. V primeru, ko nimamo na voljo neomejenih sredstev, pa je potrebno pretehtati dejstva.

Spletna trgovina na drugi strani omogoča preglednejši pregled prodajnih artiklov, sortiranje, iskanje, primerjanje produktov,… Spletna trgovina ima lahko spletno košarico, kar pomeni, da stranke izberejo produkt in opravijo naročilo na spletni strani ali pa je brez košarice. Verzijo brez košarice imenujemo spletni katalog. Spletna trgovina ima po drugi strani malenkost omejitve glede samega designa, razporejanja vsebin, menijev in se moramo prilagoditi obsoječemu CMS-ju. 

Kako se torej odločiti? 

Na spletni strani želite predstaviti svoje storitve, stran želite imeti optimizirano, imate pa tudi nekaj produktov katere bi želeli prodajati v spletni trgovini. Rešitev za optimalno investicijo je spletna stran s trgovino narejena v WordPress-u. Precej “spletnih strokovnjakov” ima negativno mnenje glede WP-sa, vendar, če je pravilno optimiziran, lahko z njim dosežete resnično dobre rezultate. Kot platformo pa ga uporabljajo tudi velike korporacije. Negativno mnenje imajo ponavadi podjetja, ki prodajajo lasten CMS, ki je seveda “najboljši na svetu”.

WordPress vsebuje ogromno modulov s pomočjo katerih lahko postavite spletno stran popolnoma po vaših željah. Prav tako lahko integrirate integrirate spletno trgovino, ki vam omogoča plačevanje s karticami, avtomatski izračun dostave in ostale neštete možnosti. Vse skupaj pomeni cenovno dostopno rešitev, kjer imate lahko vse!